Home » Видео » Зошто после кафе ви се оди во WC?
coffee-7982-8426-hd-wallpapers

Зошто после кафе ви се оди во WC?

Дали знаете дека кафето освен што го стимулира умот, помага за мамурлак, исто така често тера и потреба од посета на тоалет?

Последниов ефект не е на сите консумери, но на една третина е сигурно. Многумина мислат дека кофеинот има лаксативен ефект, но истражувањата покажаа нешто друго. За да се уверите во ова, ако веќе имате таков ефект на кафето, тогаш пробајте да се напиете и бескофеинско кафе. Резултатот ќе биде ист.

Тогаш, за што станува збор?

Научниците сметаат дека лаксативното дејство на кафето не е до кофеинот туку од неговата кисела природа. Првата тајна е дека е вишок ниво на желудочна киселина која која повлекува гастрин а тоа ги опушта мускулите на аналниот отвор. Кафето дополнително го зголемува и нивото на холецистокинин кој ослободува ензими и го регулира празнењето на организмот.

Сега е јасно зошто кафето има ваков ефект. Епа ако сте од таа третина луѓе што им се случува ова, тогаш внимавајте во кој период од денот пиете кафе.