Home » Вести » За што се добри честите сексуални односи со партнерот?
unnamed (5)

За што се добри честите сексуални односи со партнерот?

Истражувањата покажаа дека зголемена сексуална активност придонесува за поздрава и повеќе успешна бременост како и ин витро оплодување. Овие тврдења се поврзани со начинот на кој телото на жената еволуираше со текот на времето, и на имунолошкиот систем.

Студијата вели дека жените кои имаат редовен секс со истиот партнер за најмалку три месеци пред зачнувањето имаат намален ризик за преекпламсична состојба која доведува до сериозни компликации на нероденото дете, но во ретки случаи може да биде опасна и по животот на мајката.

Професор Сара Робертсон од Универзитетот во Аделаида, рече дека прееклампсијата се јавува во случаи кога сексуален контакт со таткото на нејзиното бебе е ограничена пред забременувањето и е поврзана со недостатокот на силен имунолошки систем на мајката.

“Клучниот фактор е паровите да имаат секс пред забременувањето најмалку три месеци. Меѓу жените кои стануваат бремени за време на првиот сексуален однос со партнер / таткото на бебето, ризикот од прееклампсија беше 22 проценти, што е три пати повеќе од просекот. Овие мајки се породувале и со бебиња со многу мала тежина “, рече Робертсон.

Истражувањата покажале дека редовниот секс помага во успешност на ИВФ третманот односно плодот побргу се зачнува во матката.

Научниците не се сосема сигурни зошто имунолошкиот систем има таква врска со репродукцијата, но веруваат дека тоа има тесна врска со телесните генетски особини на жените.